JOHANNAS ÅPENBARINGER (Aschehoug forlag 2019)
Noe av drivkrafta for å skrive romanen om Johanna, var helt enkelt å skrive fram en idealistisk sjel, som forsøker å finne en måte å være tilstede i verden på, et ideal som ikke alltid går opp. Jeg har valgt å følge den unge bistandsarbeideren Johanna, gjennom en lang vinter, vår og sommer, høyt oppe i den norske fjellheimen. Her har hun trukket seg tilbake, etter noen intense måneder på jobb i Sør-Sudan, hvor hun prøver å nøste opp det kaoset av tanker hun befinner seg midt i. Jeg orket ikke å la henne være helt alene der oppe i fjellet, så hun blir stadig vekk oppsøkt av andre mennesker, unge, som eldre, slekt, og etterhvert også kjæresten Ermias, som reiser helt fra Etiopia for å møte henne, og ikke minst får hun en nydelig valp av faren sin, som byr på nye utfordringer, men mest av alt store gleder. Noe av det jeg virkelig håper jeg har fått til, er å skrive fram naturen, at dens tilstedeværelse i teksten makter å påminne oss om hvor viktig det er å ivareta alt levende her på jorda, og at vi mennesker inngår i en helt spesielt forpliktende rolle i forhold til den store makten vi har tilranet oss, over skaperverket.
HU (Aschehoug forlag 2018)
Nye dikt! Dette er min tiende utgivelse og femte diktsamling. HU er en diktsyklus om hu, om jenta, om liv og død og oppstandelser, om landskap som omringer en og trenger inn i en, det er en tekst som går i dialog med andre litterære verk, som Draumkvedet og Haugtussa, men der også fantastisk fine samlinger som Eldrid Lundens Mammy blue, og Paal-Helge Haugens punktroman Anne, er klangbunner for diktene.
DØGNBOK (H.O.F. 2017)
DØGNBOK er en bok som kom til i en periode jeg slet med å lese og skrive. Jeg begynte i stedet å tegne, jeg fylte skissebok etter skissebok med tegninger/skisser, og etterhvert kom det også til håndskrevne dikt. Våren 2016 kom det en invitasjon fra det fine lille forlaget House of Foundation i Moss, om å lage en bok til Møllebyen Litteraturfestival i 2017, og slik ble Døgnbok til, i et tett samarbeid med han som ble redaktør for boka, forfatter Agnar Lirhus og designer Lotte Grønneberg (eller-med-a). Døgnbok er fylt av det jeg tenker på som sinnbilder, det er en ganske åpen bok, håper jeg, der «uplanlagte» tegninger og dikt møtes og skaper nye kombinasjoner, og slik sett er dette en utgivelse som også har blitt en ny og mer utforskende retning i mitt forfatterskap.
MAMMA ER ET ANNET STED. (Aschehoug 2015)
Mamma er et annet sted er en roman for ungdom, men som så langt også har fått mange voksne lesere. For meg er dette den råeste og mest upolerte romanen jeg har skrevet. Den tar ingen omveier når jeg lar femtenåringen Tale fortelle om hvordan det er å miste mammaen sin. Leseren får følge Tale i dagene fra hun får høre at moren har tatt livet sitt, og fram til begravelsen. Det er harde og kaotiske døgn. Tale er uendelig trist, men også rasende over det som har skjedd. Midt i alt finnes det også øyeblikk av sterke og gode hendelser. Forelskelsen i Espen lar seg ikke stoppe av sorgen. Og Tale har en veldig fin pappa og en søt og rar lillebror, bestevenninna Lotte, pluss andre bra voksne, som gjør så godt de kan, midt i kaoset.
OPPHOLD. Roman. (Aschehoug 2014)
En frittstående oppfølger av Hagesang. Og min første roman der jeg-fortelleren er mann. Det er Mikkel som forteller. Han og de tre barna kommer hjem etter en lang sommer. Sylvia er borte. Huset flyter over av tekstene hennes, og rotet, og etterlatte rom. Ingen vet hvor Sylvia er. Og Mikkel må ta ansvar som vanlig, for hjem og unger og etterlysning, og sitt eget liv, ikke minst. Så blir han og barna kjent med en ny familie. De bor i nabohuset. De har reist langt for å komme til Norge. De lever under trusselen om å bli kastet ut av landet. Oppholdstillatelsen er slett ikke sikret. Og ansvaret og medfølelsen og fortvilelsen vokser i Mikkel, og barna.
Men jag vill leva! Inte överleva – jag vill leva mitt liv, mitt enda liv!. Willy Kyrklund (Solange)
MORSMÅL. Dikt. (Aschehoug 2013)
Morsmål er en tjukk diktsamling som på mange måter ter seg som en roman. Diktene sirkler inn et møte mellom to kvinner, den ene norsk, den andre fra et land langt borte. Det er den norske kvinnen som i utgangspunktet forteller. Diktene handler om makt, og avmakt, om kjønn og religion, og om hvor farlig det faktisk er å være kvinne i verden. Det er en opprørsk diktsamling, tenker jeg, som raser mot patriarkatet, men som også stiller spørsmål som retter seg mot den privilegertes ansvar, i en verden der millionvis av mennesker legger på flukt, hver eneste dag.
Et hvert menneske skriker i taushet etter å bli lest, på en helt annen måte. Simone Weil
HAGESANG. Roman. (Aschehoug 2011)
Det er sommer. Sylvia skriver. Og skriver. Hun er alene i det store huset og den irrgrønne hagen. Alt vokser rundt henne. Tankene, tekstene, gresset. Mann og barn har dratt på ferie. Sylvia lytter til Messiaen, den franske komponisten. Livet og skriften blander seg. Alt blir mørkere, tettere, villere, sårere. Mot slutten av sommeren har hun skrevet en novellesamling. Den finnes i romanen. Hvor ektemannen Mikkel og de tre barna befinner seg, vet Sylvia ingenting om når sommeren nærmer seg høst.
Se dem drukne for å flyte opp av tonene. Stein Mehren (Den siste ildlender)
KRAKOW. Roman. (Aschehoug 2007)
Dette er romanen om Viel, som mister det nyfødte barnet sitt. Hun legger ut på en reise til Krakow, i et forsøk på å komme seg bort fra alt som gjør for vondt. Gjennom både smertelige, konfronterende men også kjærlighetsfylte erfaringer og tilbakeblikk, blir Viel langsomt bedre kjent med seg selv og andre. Og så møter hun Conrad..
Bare i skjønnhet andre har skapt er det lindring. Adam Zagajewski
UTLAND. Roman. (Aschehoug 2006)
Min første roman. Om den stridige Hege, og om Halvard, og om en døende morfar som har holdt litt for mange hemmeligheter fra krigen skjult. Romanen er sterkt inspirert av krigens skyggelagte fortellinger, det fantastiske landskapet i og rundt Rjukan, og det jødiske området i vakre, gamle Wien.
jag läng
tar hem ti
ll det jag
vet
Agneta Enckell
STANISLAW. EN FORESTILLING. (Aschehoug 2002)
I denne poetiske dokumentaren dikter jeg fram biografien til den banebrytende polske avantgardisten Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885-1939), eller Witkacy, som han også kalte seg. Det var en skrivefest av dimensjoner å skrive denne genrebastarden av ei bok!
Gjennom å trenge dypere inn i meg selv, har jeg blitt mange. Fernando Pessoa
SMÅ, HELLIGE LØGNER. (Aschehoug 2000)
Debuten min. En diktsamling om tidlig sorg, og om kropp og (jente)sprang og språk. Og om naturen, ikke minst.
Gå inn i en svarthvit mandelstamskog
puste inn eimen av unge trær
nylent mot flekkete bjørkestammer
og kanskje, talefør, sliten
og svakt vakker
tre fram i en helling av himmel og ord
Redigering: Monica Silva